Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 18 stycznia 2013

Zupa pieczarkowa

Mushroom soup - scroll down for English

Idealna na zimowe popołudnie, lekka i rozgrzewająca. I te jej szarości takie zimowe... Wielu osobom może kojarzyć się z dzieciństwem i rodzinnym domem, ale dla mnie to właściwie całkiem nowe odkrycie. Jeśli jeszcze jej nie znacie, to spróbujcie koniecznie! Może, tak jak w moim przypadku, stanie się jedną z Waszych ulubionych zup, szczególnie na sezon jesienno-zimowy.




Składniki:
ok. 2 litry wody
porcja rosołowa (może być też np. spora ćwiartka z kurczaka lub 3-4 skrzydełka)
2-3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera (1/4)
liść pora
500 g pieczarek
5 ziaren ziela angielskiego, liść laurowy
3-4 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
0,5 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
do podania: makaron

Przygotowanie:
Porcję rosołową kurczaka umieść w garnku, zalej wodą, dodaj łyżkę soli, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu 30 a najlepiej 45 minut (im dłużej, tym więcej smaku uzyskasz z mięsa). Następnie dodaj obraną i pokrojoną (np. w talarki) marchew, obraną pietruszkę (pokrojoną lub w całości), obrany seler, liść pora. Całość gotuj kolejne 15-20 minut - do miękkości marchewki. Na tym etapie możesz usunąć liść pora, a także wyjąć części kurczaka, poczekać chwilę aż ostygną i oddzielić mięso od kości. Pieczarki obierz i pokrój w plastry, podduś kilka minut na maśle, doprawiając na koniec niewielką ilością soli. Dodaj pieczarki do zupy i gotuj 5 minut. W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką, pozbywając się grudek. Dodaj kilka łyżek zupy, wymieszaj, powtórz czynność do momentu aż śmietanowa mieszanka będzie ciepła. Wlej zawartość miseczki do zupy, zagotuj, gotuj jeszcze 1-2 minuty i wyłącz palnik. Do zupy dorzuć mięso z kurczaka, całość przypraw pieprzem i solą - do smaku. Podawaj z ulubionym makaronem. Smacznego!

pan łowi smak.



Mushroom soup

Ingredients:
about 2 l water
1 chicken carcass with wings or 2 chicken tights (with sticks)
5 allspice berries
1 bay leaf
1 tablespoon salt
2-3 carrots peeled and sliced
1 root parsley peeled
a piece of celeriac (about a quarter of the whole root is just fine)
a piece of leek leaf
500 g of mushrooms, peeled and sliced
1 teaspoon of butter
half tablespoon of all-purpose flour
3-4 spoons of sour cream (12% or 18% fat is fine)
pepper, salt - to taste
pasta to serve

Preparation:
Put chicken parts in a medium stock pot, add water, salt, allspice and bay leaves. Bring it to boil and cook  on a low heat for about 30 minutes. Meanwhile prepare mushrooms. Melt butter on low heat on a frying pan and cook cleaned and sliced mushrooms for about 5 minutes - until they are softened. Put mushrooms aside. Add carrots, root parsley, celeriac and leek leaf to the chicken stock. Cook for about 15-20 minutes (until carrot slices are soft). You can now remove leek leaf. Remove chicken parts, cool them for a couple of minutes and divide meat from bones. Add mushrooms to the stock and cook for about 5 minutes. Put sour cream into a bowl or a cup and add flour, stir well to get rid of any lumps. Add one tablespoon of your chicken-mushroom soup to the cream and mix, keep adding soup to the cream, spoon by spoon, until the cream is warm. Then pour the cream mixture into the pot, mix, bring it to the boil and turn off the heat. Add cooked chicken meat, add pepper to taste and more salt if needed. Serve with pasta.

Thanks for stopping by! Please, feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)

9 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam takiej zupy. Moje jedyne zbliżenie do niej to zupka Knorra... Chyba trzeba to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  2. zaraz po pomidorowej to moja ulubiona zupa, często gości na moim stole:) świetna na zimowe chłody:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa pieczarkowa... Moja miłość. :D Przypomniałaś mi właśnie, że jej dawno nie jadłam. ;)
    Twoja wygląda tak swojsko, jak u mamy. Zaraz sięgnę, wyciągnę i zjem. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to jak talerz porządnej zupki:) a jak ejst do tego pieczarkowa, to już szczyt marzeń;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat z mojej lodówce mam mały nadmiar pieczarek. Już wiem co z nimi zrobię. Mmm pysznie się zapowiada...

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię pieczarkową, ja robię typowy krem, nie daję mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupka ugotowana i właśnie ją konsumujemy we trójkę("jedno" z nas wciąż w mamy brzuszku:) ). Wyszła pyszna! Super zupka na zimne dni. POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja taką zupkę będę gotować w tym tygodniu, bo smaka sobie zrobiłam patrząc na te zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Znam łatwy sposób na zagęszczanie, zamiast mieszać mąkę ze śmietaną i martwić się tym czy zostaną grudki czy nie, można tą mąką opruszyć pieczarki jak się usmażą i jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu :) nie ma opcji żeby zrobiły się jakiekolwiek grudki :) wykorzystuję ten patent bardzo często :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz coś od siebie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...