Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 25 stycznia 2013

Ciasto jogurtowe z powidłami śliwkowymi

Plum butter swirl yogurt cake - scroll down for English

Ciasto jogurtowe zna chyba każdy. To jeden z klasycznych, a przy tym całkiem prostych słodkich wypieków. Myślę jednak, że mało kto próbował go w takiej odsłonie. Ten fantazyjny wzór to powidła zanurzają się w puszystym cieście, raz płycej, raz głębiej. Meandrujące rzeki śliwkowej słodyczy. To lekkie ciasto jogurtowe może stać się bazą do innych wypieków, wystarczy powidła śliwkowe zastąpić na przykład dowolnymi owocami. Kubek ciepłej herbaty do towarzystwa mile widziany! 



Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka jogurtu naturalnego
ok. pół słoika powideł śliwkowych

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę o wymiarach około 20x30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek, sól i cukier. W drugiej misce połącz rozmącone jajka, olej i jogurt naturalny. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Nie używaj miksera, wymieszaj wszystko dużą łyżką lub okrągłą trzepaczką tylko do połączenia się składników. Przełóż cisto do przygotowanej wcześniej formy. Za pomocą łyżeczki nakładaj na powierzchnię ciasta spore kleksy z powideł śliwkowych. Następnie weź widelec i zanurzając koniec rączki widelca w cieście zakreślaj "esy floresy" tak, aby równomiernie rozprowadzić powidła, tworząc przy okazji fantazyjny wzór. Piecz około 35-40 minut. Ciasto możesz także upiec w keksówce, ale wymaga ono wtedy dłuższego czasu pieczenia - około 50-60 minut. Gotowe ciasto lekko ostudź, a następnie krój i podawaj. Smacznego!



Plum butter swirl yogurt cake

Ingredients:
1 and 2/3 cup all-purpose flour
2 teaspoons of baking powder
pinch of salt
3/4 cup sugar
3 eggs
1/2 cup vegetable oil
1 cup plain yogurt
about 150g of plum butter (you can also use plum jam or other jam)

Preparation:
Preheat oven to 180C (350F). Line 20x30 cm (8x12 inch) baking pan with baking parchment. In one bowl mix together dry ingredients: flour, baking powder, salt and sugar. Mix eggs, oil and yogurt in another bowl. Add wet ingredients to dry ingredients and stir. Don't use mixer, just combine everything with a whisk or big spoon. Pour batter into baking pan. Cover batter with about 10 big plum batter drops and then with a knife or spoon handle stir to make various swirls. Bake for about 30-40 minutes.

27 komentarzy:

  1. pięknie wygląda :) bardzo lubię jogurtowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda ślicznie. ale musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
  3. ślicznie wygląda, tak fantazyjnie. Wypróbuje w pbliskiej przyszłości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis wypróbuję w 100%.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jako wielbicielka powidel sliwkowych nie moglabym sie oprzec temu ciastu. Na pewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oszałamiająco apetyczne i niezwykle estetyczne! :) Z pewnością do wypróbowania, choć przyznam szczerze dwie próby z ciastem jogurtowym (bądź maślankowym) zakończyły się u mnie zakalcowym fiaskiem. :D No nic, postaram się nie zrażać, do 3-ch razy sztuka, jak to mówią (a w co ja nie wierzę, u mnie "razy" do skutku). ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, spróbuj koniecznie z tego przepisu, mi wyszło za pierwszym razem :)

      Usuń
  7. uwielbiam ciasto jogurtowe:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. witam :) lubię ciasta jogurtowe niestety moje dotychczasowe wypieki zawsze miały zakalca co bardzo zniechęciło mnie to pieczenia ich ;) ten pomysł bardzo mi sie spodobał mam więc pytanie jakiego jogurtu pani używa ? gęstego czy raczej o płynniej konsystencji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jego konsystencja była pośrednia. Nie był gęsty jak jogurt grecki, ani zupełnie płynny. Ot, najzwyklejszy jogurt naturalny, duże opakowanie, chyba z Netto.
      Tak na marginesie - ważne jest, aby ciasta nie miksować, a jedynie wymieszać do połączenia składników. Pomóc może też przesianie mąki, chociaż moje ciasto wyszło bez tego :) Trzymam kciuki, oby się udało!!

      Usuń
  9. pysznie wygląda i pysznie samkuje. Właśnie zjedzony pierwszy kawałek ciasto.
    Dziękuję za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę! :) Cieszę się, że smakuje!

      Usuń
  10. w prostocie tkwi siła, piękne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pięknie :) Esy floresy dodały niepowtarzalnego uroku takiemu zwykłemu ciastu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam,
    Chciałam zapytać czy można w tym cieście zamienić zwykłą mąkę na orkiszową graham a b.cukier na trzcinowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier trzcinowy można zastosować jak najbardziej! Co do mąki to podejrzewam, że może wpłynąć nieco na smak i konsystencję ciasta, ale tu jedynie mogę przypuszczać. Myślę, że warto spróbować, a jeśli efekt będzie niezadowalający to może warto spróbować z mąką pszenną i graham pół na pół? :) Pozdrawiam!

      Usuń
  13. mam pełno powideł od babci, a ze nie przepadam za nimi to na takim cieście :) chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. właśnie się piecze!!!!Czekam na efekt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyszło wspaniałe!!!! Polecam, naprawdę łatwy i prosty przepis!!!!

      Usuń
  15. No mi niestety wyszedł kompletny zakalec :( Wprowadziłam tylko jedną modyfikację - zamiast powideł śliwkowych posypałam ciasto po wierzchu kawałkami ananasa z puszki. Ananas był dobrze odsączony, więc nie wiem, w czym problem...

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam sposób aby zdobyć karty upominkowe do Rossmann, Duglas, doładowania na telefon lub inne gadżety wystarczy wejść tu: http://guuli.pl/index.php?option=com_user&view=login&ref=15365 zbierać punkty i wymienić je na co tylko chcesz .

    OdpowiedzUsuń
  17. mmm, wygląda pysznie, muszę spróbować przepisu :) oprócz gotowania i pieczenia zajmuję się też dekoracjami, dlatego kucharkom polecam takie etażery na ciasta i owoce. Od razu lepiej to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyszło pychota! Robiłam na szybko, jajka prosto z lodówy (zazwyczaj pilnuję, aby miały temperaturę pokojową), w obawie przed zakalcem dałam cukier do wypieków - taki drobno mielony.
    Dziękuję za rewelacyjny przepis!:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz coś od siebie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...