Mak i pomarańcze to zdecydowanie grudniowe połączenie. Takie smaki zdecydowanie przywołują czas, na który większość z nas czeka z niecierpliwością. Nim nastanie ucztowanie z udziałem makowców, klusek z makiem i kutii przy aromacie goździków powbijanych w skórkę pomarańczy, uraczcie się takim oto śniadaniem. Spróbujcie delikatnych piegowatych placuszków z pomarańczową nutą.
Składniki (na około 25 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1-2 łyżki maku
drobno starta skórka z połowy pomarańczy
1 łyżeczka esencji waniliowej
3/4 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka roztopionego masła lub 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
W jednym naczyniu połączyć składniki suche (mąkę, cukier, proszek, sodę, sól, mak, skórkę z pomarańczy), a w drugiej mokre - esencję, mleko, rozmącone jajko oraz tłuszcz. Wymieszać ze sobą składniki mokre i suche tak, aby uzyskać jednolitą masę, ale niezbyt długo. Rozgrzać patelnię pokrytą warstwą nieprzywieralną i łyżką wylewać porcje ciasta. Smażyć na średnim ogniu aż do pojawienia się bąbelków na powierzchni placków. Wtedy czas je obrócić, a następnie smażyć jeszcze chwilę z drugiej strony - aż do zarumienienia. Placki podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym, sosem z białej czekolady, śmietaną lub pomarańczami na ciepło - przepis poniżej.
Pomarańcze na ciepło w lekkim sosie:
1 pomarańcza
2-3 łyżeczki cukru
Na początku można zetrzeć skórkę i wykorzystać ją do placków. Wszystkie dalsze czynności najlepiej wykonywać nad głębokim talerzem, aby zbierać sok z pomarańczy. Owoc obrać ze skóry, a następnie nożem skroić białą błonkę dookoła pomarańczy. Trzymając obraną pomarańczę w jednej dłoni, drugą wykrawać cząstki pomarańczy znajdujące się pomiędzy przedzielającymi je błonkami. Wycisnąć sok z pozostałości pomarańczy. Owoce i sok przelać do rondelka, posłodzić cukrem do smaku i gotować parę minut, aż sok nieco zgęstnieje - utworzy się lekki syrop. Przybrać placuszki tak przygotowanymi owocami.
ten pomarańczowy mus.. genialnie się komponuje z takimi pysznymi placuszkami!
OdpowiedzUsuńO kurcze, telepatia! robiłam dzisiaj podobne, ale nawet w połowie nie tak ładne jak Twoje :)
OdpowiedzUsuńidealne pankeji, świateczne
OdpowiedzUsuńPankejki uwielbiam, a ten pomysł z makiem jest rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńAlez kusisz! Moze zrobie na niedzielne sniadanie :)
OdpowiedzUsuńMmm jak świątecznie :)
OdpowiedzUsuńoj ten mus chyba najbardziej interesujący jest:) wygląda pysznie:D
OdpowiedzUsuńcudnie wyglądają:) musiały być boskie:)
OdpowiedzUsuńIdealnie wyglądają :) Słodziutkie!
OdpowiedzUsuńwyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńślina cieknie!!!
OdpowiedzUsuńjestem na tak :)
OdpowiedzUsuń