Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 25 lutego 2012

Pod kruszonką jabłka miękną...

Oatmeal apple crumble - scroll down for English

One miękną, ja wymiękam. One tak pięknie pachną, ja tak chętnie je zjadam. Gorące, rozpływające się cynamonowe jabłka pod chrupiącą, rumianą owsianą kruszonką. Czego chcieć więcej w zimowy poranek, popołudnie albo wieczór? No tak - jeszcze kleks śmietany albo lepiej - gałka lodów! Będzie wspaniale, prawda?


Składniki:
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki pełnoziarnistej
4 czubate łyżki płatków owsianych
ok. 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1/2 lub 2/3 szklanki cukru pudru do kruszonki
szczypta soli
5-8 jabłek obranych i pokrojonych w plastry
2-4 łyżki cukru pudru do posłodzenia jabłek (do smaku)
łyżeczka cynamonu
nieco soku z cytryny

Przygotowanie:
Obie mąki przesiać do miski. Dodać sól i masło, wymieszać składniki rękoma lekko ugniatając, aż powstaną grudki. Dodać cukier puder i płatki owsiane, dalej wyrabiać tworząc mniejsze i większe grudki kruszonki. Pokrojone jabłka skropić lekko sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem. Przełożyć jabłka do żaroodpornego naczynia, ułożyć możliwie ciasno. Na wierzchu jabłek rozprowadzić równą warstwę kruszonki. Piec w temperaturze 180 C około 45 minut, aż kruszonka się zarumieni. Najlepsze na ciepło podane ze śmietana lub lodami. 





OATMEAL APPLE CRUMBLE

Ingredients:
half cup flour
half cup wholemeal flour
4 heaped tablespoons rolled oats / jumbo oats
about 120 g cold unsalted butter, diced
1/2 to 2/3 cup powdered sugar for the crumble
pinch of salt
5-8 apples peeled and sliced
2-4 tablespoons powdered sugar for apples
teaspoon cinnamon
lemon juice

Preparation:
To make the crumble sift both flours into the bowl, add butter and salt. Mix and rub everything with your fingers until crumbs are formed. Stir in powdered sugar and oatmeal. Mix everything with your hands and squeeze a few handfuls of crumble in your fist to make lumps.
Put apples in a large bowl, sprinkle lightly with lemon juice and sprinkle over the sugar and cinnamon, mix roughly. Spread in ovenproof dish and push them a bit to the bottom to avoid free spaces between apple slices. Sprinkle the crumble over the apples creating even layer. Bake in oven preheated to 180 C (355 F) for about 40-45 until crumble is golden. Serve hot with cream or ice cream. Cold leftovers are also delicious!


Thanks for looking! Please, feel free to leave your comment in English. I will be pleased! :)

29 komentarzy:

  1. Omg jabłka i kruszonka, czym mnie karmisz na noc! Swoją drogą tez planuje jabłecznik na niedziele :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia.
    uwielbiam takie zimowe desery.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznosci! Az slinka leci na sam widok :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcie, nawet nie spojrzałam na przepis, już się cofam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne! robiłam niedawno po raz pierwszy i się zakochałam, z lodami - obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj kusisz, kusisz :) Pysznie to wygląda :) i nie w zimowy poranek tylko wiosenny, tego się trzymajmy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niech będzie po protu pierwszy lepszy poranek, każdy! ;)

      Usuń
  7. Ależ cudowne. Oddawaj kawałek!
    Od dłuższego czasu chodzi za mną jakaś forma szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm, zaraz będę robić bardzo podobny crumble z jabłkami :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. jak pięknie wyglądają te jabłka!! zapiszę sobie w kalendarzu żeby koniecznie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Och tak, z gałką lodów waniliowych, jeszcze ciepłe... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham takie desery. Kruszonka jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ ja uwielbiam crumble!

    OdpowiedzUsuń
  13. no pięknie, i teraz muszę iść do kuchni i wykombinować jakieś crumble jabłkowe, bo mi smaka narobiłaś!
    Mam imbir i mączkę migdałową, oj, oj, pieczenie po nocy <3

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ze narobiłam smaka! :D Jestem ciekawa co wymyślisz :)

      Usuń
  14. I ja wymiękam na widok takiego crumble! Boski przepis i wspaniałe zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ile kruszonki! oj mogłabym tylko ją wyjadać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od razu jak się wyjmie z piekarnika to ma się ochotę "skubać" kruszonkę, hehe :D

      Usuń
  16. O tak, z galka lodow crumble smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Odpowiedzi
    1. I'm glad you think so! It tastes great too! ;) Thank you for stopping by and leaving a comment! :)

      Usuń
  18. mmm pycha te jabłuszka (papierówki z działki teściowej) pod kruszonką wyszły;)próbowałam i z lodami, i ze śmietaną - trudno powiedzieć które lepsze:)
    Madzia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało! Dzięki za odwiedziny i komentarz :)

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz coś od siebie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...