Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 9 lutego 2012

Owsiane mini pizze

Oatmeal pizza scroll down for English

Pizza, bo ma swoje święto - niby dzisiaj, ale właściwie to codziennie. Bo uwielbiam. Bo sos pomidorowy, mozzarella i może coś jeszcze pomiędzy. Owsiane, bo zdrowo. Bo chrupiąco. Bo treściwie. Bo eksperyment - udany! Mini? Bo można łatwo chwycić i się wgryźć! Taki to był właśnie kuchenny projekt!



Składniki (na 10 placków o średnicy ~12 cm):
1 szklanka mąki pszennej typ 650 (lub zwykła pszenna)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
270 ml (około 1 i 1/4 szklanki) ciepłej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy / oleju

Składniki na sos (wystarczy na 10 placków):
puszka pomidorów
pół średniej cebuli
1-3 ząbki czosnku
sól, ewentualnie bazylia i oregano
kilka łyżek wody

Przygotowanie ciasta:
1. Wodę wymieszać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W misce wymieszać obie mąki, płatki owsiane i sól, zrobić zagłębienie i wlać drożdżowy zaczyn, dodać olej/oliwę i wymieszać wszystko łyżką, a następnie ręką. 
3. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, można przełożyć je na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, aż będzie dość elastyczne i zwarte (choć nie będzie tak miękkie jak tradycyjne pszenne ciasto). W razie potrzeby można do ciasta dodać odrobinę mąki lub oliwy, ew. wody - w zależności od konsystencji.
4. Z wyrobionego ciasta uformować kulę włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-50 minut), a może raczej do "wypoczęcia" - moje prawie nie podrosło. W czasie oczekiwania można wykonać sos. 

Przygotowanie sosu:
1. Cebulę pokroić w dość drobną kostkę, zeszklić na oliwie, na małym ogniu (nie rumienić). 
2. Dodać pomidory z puszki, jeśli są w całości można je lekko rozdrobnić drewnianą łyżką. Wcisnąć czosnek, wymieszać i smażyć całość na średnim ogniu. 
3. Gdy część soku pomidorowego odparuje, uzupełnić go wodą, zmniejszyć ogień i dalej odparowywać sos. Chodzi o uzyskanie odpowiedniej konsystencji nie tylko poprzez pozbycie się nadmiaru płynów, ale także przez rozgotowanie pomidorów. Sos powinien mieć konsystencję pasty. Część sosu można zamrozić lub schować do lodówki na kilka dni.

Przygotowanie pizzy:
Ciasto podzielić na pół, a następnie każdą połówkę na 5 części. Rękoma formować okrągłe placki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego placka posmarować sosem. Rozłożyć ulubione dodatki. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240°C przez ok. 6-10 minut. Brzeg i spód ciasta powinny się lekko zarumienić.

Przepis zgłaszam do akcji "Walentynki 2012. Czym TO się je?






OATMEAL MINI PIZZAS

Oatmeal pizza crust ingredients (for 10 five-inch pizzas)
1 cup all purpose flour or bread flour

1 cup wholewheat flour
1 cup rolled oats
270 ml of warm water (about 1 cup and a quarter)
1,5 teaspoon of dry yeast
1 teaspoon of sugar
1 teaspoon of salt
about 4 tablespoons of oil / olive

For the tomato sauce:

1 can of tomatoes (chopped)
half onion
1-3 garlic cloves
salt
few tablespoons of water
some herbs if you like (basil, oregano, thyme)

How to prepare the dough:
1. mix warm water with sugar, and yeast, stir and wait couple of minutes until some air bubbles show up on top.
2. In a large bowl mix both types of flour, oats and salt. Make a well and pour the yeast mixture, add oil/olive and start mixing with a spoon, then with hand.
3. You can now put the dough on the work top and knead about 10 minutes until smooth and elastic. You can add a bit of flour or oil or water, if you need to get the right consistency. 
4. Shape dough into ball, put in a bowl and cover it. Put in a warm place for about 30-50 minutes to rise and rest.

How to make the sauce:
1. Dice the onion and fry on oil on low heat until soft (not golden!).
2. Add tomatoes, pressed garlic, cook/fry on the medium heat.
3. When liquid is partly reduced add few tablespoons of water and keep cooking until tomatoes are soft and liquid is reduced. Add salt for taste.

How to prepare pizzas:
Cut the dough in half, then each part for 5 smaller parts. Form flat round pizza shapes with your hands and put them on a baking tray covered with baking paper. Cover the dough with tomato sauce and add favourite ingriedeints (mozzarella, red onion, olives, some herbs etc.). Bake in a preheated oven in about 460 F (240 C) for about 6-10 minutes (larger pizzas for about 12-15 minutes). The crust should be lightly golden.

Thanks for looking! Feel free to comment in English!

37 komentarzy:

  1. że wyglądają mega apetycznie to mało powiedziane!

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne zdjęcia!
    ach, pyszne pizzetki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ty piękne zdjęcia robisz! aż głodna się robię jak tu wchodzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny rustykalny pizza-projekt! ;) Cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! fajnie, że się podoba :D

      Usuń
  5. Nic nie widze, żadnych pyszności (zakrywa oczy)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przeapetycznie! U mnie też dziś będzie pizza, córcia sobie zażyczyła, jak jej powiedziałam o dniu pizzy:)
    Zdjęcia pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Córa ma rację - trzeba świętować! :D Dziękuję za miłe słowa! :)

      Usuń
  7. No i wez tu, czlowieku, nie uwielbiaj pizzy :) Swietne te twoje mini wersje!

    OdpowiedzUsuń
  8. zdjęcia są piękne, a co dopiero jak musi wyglądać oryginał!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Oryginał szybko znika, więc nie można sobie popatrzeć tak jak na zdjęcia ;D

      Usuń
  9. Narobiłaś mi smaku tymi przepięknymi zdjęciami, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taką pizzę mogę jeść codziennie a nie tylko w tym dniu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam ochotę wgryźć się w tą pizzę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Profesjonalny opis projektu ułatwi naśladowcom realizację :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Do you have an english version of this recipe?
    thanks

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thanks for your interest! There's a Google translator on the site but if the translation is not clear (I bet it could be unclear..) I can prepare an English version for you, just give me about an hour or two! :)

      Usuń
    2. OK, there's an English version below all the photos!! :) Good luck with baking!

      Usuń
  14. kusząco wyglada, choć wolę na cieńszym cieście ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto było dość cienkie, może wydaje się grubsze przez to, że pizze są małe :)

      Usuń
  15. Pizze, pizzetki, mini pizze mogłabym jeść codziennie. Pięknie wyglądają i założę się, że świetnie smakują. Moje smaki :). Pycha! :).

    OdpowiedzUsuń
  16. u mnie było na słodko, też się niedługo pochwalę na blogu, ecz Twoje zdjęcia powalają na kolana!

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Święta godnie nie uczciłam, ale Twoją pizzę wkrótce zrobię! Zaintrygowało mnie to ciasto owsiane. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. A jak to obliczyć na jedną pizze ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na jedną normalnej wielkości pizzę proponuję użyć 1/2 lub 1/3 ilości składników w zależności od grubości ciasta jakie chce się uzyskać i samej wielkości pizzy :)
      Czyli 1 lub 1,5 szklanki suchych składników (mąki i płatków) i do tego reszta proporcjonalnie.

      Usuń
  19. Hej,
    przepisy ciekawe, zdjęcia piękne - gratuluję i dodaje do spisu ulubionych inspiracji kulinarnych.
    Mam pytanie: czy mogłabyś podawać także ilość drożdży zwykłych? Zauważyłam, że zawsze pieczesz na instant, ja jednak preferuję mokre i mam problem z przeliczeniem.

    OdpowiedzUsuń
  20. czy rownie dobrze smakuja na zimno ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to kwestia gustu. Chyba to tak jak ze zwykłą pizzą - najpyszniejsza świeżo upieczona, ciepła, a potem po postu ok :)

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz coś od siebie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...