Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 12 lutego 2012

Muffiny z jagodami i białą czekoladą

ENGLISH VERSION - scroll down

Muffiny z serii "wspomnienie lata". Ich jagodowa zawartość bez skrępowania zabarwiła popękane rumiane ciasto i ukazała się dziennemu światłu. Biała czekolada postanowiła się lepiej ukryć. Ale weźcie tylko gryza i poczujecie jej delikatną słodycz! Jeśli w Waszej zamrażalce chowają się jagody, a macie ochotę na prosty wypiek z owocami, to polecam takie pięknie niebieskawe muffiny!


Składniki (na 12 muffinek):
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
100 g roztopionego masła
1 duże jajko
50-100 g posiekanej niezbyt drobno białej czekolady
200 ml jagód (np. mrożonych)

Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche (mąkę, cukier, proszek, sodę, czekoladę), w drugim składniki mokre (mleko, jajka, masło), a następnie za pomocą łyżki przemieszać je ze sobą, niezbyt dokładnie. Na końcu dodać jagody i delikatnie wymieszać. Nakładać ciasto do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 20 minut, aż muffiny się zrumienią. Wystudzić na kratce.





Blueberry & white chocolate muffins (12 muffins):
2 cups all-purpose flour
2/3 cup sugar
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1 cup of milk
100 g butter, melted
1 large egg
50-80 g chopped white chocolate
200 ml (3/4 cup) blueberries

Preparation:
Mix dry ingredients (flour, baking powder, baking soda, sugar, chocolate) in one bowl and wet ingredients (egg, milk, melted butter) in another. Mix them together - stir them with a spoon, only a few times. Add blueberries and mix gently. Pour the batter into a muffin tray. Bake muffins in oven preheated to 200 C (390 F) for about 20 minutes, until golden. 

Thanks for looking! Feel free to comment in English!

16 komentarzy:

  1. Z jagodami to moje ulubione. Wspaniale muszą smakować z białą czekoladą :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Od razu kojarzą mi się z latem i lasem pełnym jagód!Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagodowe muffiny sa, obok czekoladowych, moimi ulubionymi - skusilabym sie na jednego do kawy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię jagody i białą czekoladę! Przygotuj mi kącik u siebie, bo zamierzam się wprowadzić! :P :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygospodaruję jakąś małą półeczkę na regale, zmieścisz się? ;P

      Usuń
  5. Muffiny to chyba moje ulubione słodycze. Bo składniki zawsze ma się gdzieś w szafkach a dodatki można wybrać jakiekolwiek, to co akurat mamy. I to jest najwspanialsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je za to uwielbiam, kombinacji jest bez liku! :)

      Usuń
  6. i znowu cierpie, bo nie mam jagód!
    pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam jagody. a w środku zimy wspaniale przypominają chwile ze słońcem!

    OdpowiedzUsuń
  8. nie mam jagód ;< a teraz mam na nie taką wielka ochotę! :O

    OdpowiedzUsuń
  9. No nie powiem... zjadłoby się :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Nice recipe :) I love blueberry muffins... Such a great snack.
    Here's another recipe you might like.
    http://www.wascene.com/food-drink/recipes/blueberry-muffin-recipe/
    Thanks for sharing.
    Nat

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam niedawno te muffiny i palce lizać!Tylko czekolady nie było czuć za bardzo.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz coś od siebie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...